Heljda kao sjajna alternativa!

PREPORUKA-PROIZVODA

Heljda je seme biljke Fagopyrum esculentum koja pripada porodici Polygonaceae.
Ova biljka izvorno potiče iz Azije.

Od 10. do 13. veka heljda se naširoko kultivirala u Kini, zatim se proširila u Europu i Rusiju, a kasnije u Ameriku.
Sada, najpopularnija je u Rusiji i Poljskoj gde igra važnu ulogu u tradicionalnoj kuhinji, a koristi se i u
SAD-u, Kanadi i Francuskoj – zemlji koja je poznata po krepe – palačinkama od heljdinog brašna.

Iako se može pomisliti da je heljda žitarica, to nije tačno. 
Iako se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom zbog svoje hranjivosti,
botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voće.

Semenke heljde su po veličini slične semenkama pšenice, ali poseduju jedinstvenu trouglastu formu.
Cvetovi heljde su vrlo aromatični, zbog čega privlače pčele koje ih koriste da bi napravile poseban med,
koji ima tamnu boju, snažan miris i posebna lekovita svojstva.

Heljda često služi kao zamena za pirinač ili se priprema kao kaša.
Takođe, koristi se brašno od heljde koje može imati tamniju ili svetliju boju.
Tamnije brašno sadrži više nutrijenata. Heljda ne sadrži gluten,
zbog čega je pogodna za osobe koje su na njega alergične.

Nekoliko razloga da uvrstite heljdu u vaš meni:
bogata je dijetalnim vlaknima
sadrži osam esencijalnih aminokiselina
bogata je mineralima – sadrži fosfor, magnezijum, gvožđe, cink, bakar i mangan
smanjuje razinu šećera u krvi, povoljna je za dijabetičare
otkriveno je da heljda smanjuje visoki pritisak i holesterol
ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe
održava zdravlje kardiovaskularnog sistema
smanjuje rizik od raka

Stoga, toplo preporučujemo da probate neke od naših
posebnih proizvoda od heljde!